Pro začátečníky !

 

VČELSTVO

Včely žijí ve společnosti, kterou nazýváme včelstvo. Včelstvo je zpravidla složeno z jedné matky, mnoha dělnic, a určitého množství trubců, závisejícího na síle včelstva, dostupnosti bílkovinné potravy (pylu) a roční době.

 

Stavba těla

Včela patří do kmene členovců (Arthropoda). Její tělo se skládá ze třech hlavních částí - hlava, hruď, zadeček. Tyto části jsou od sebe oddělené zúžením, které jim umožňuje pohyblivost.

 

 

Hlava Tvar
Matky srdcovitý
Dělnice trojúhelníkový
Trubce kruhovitý

 

Včelí dělnice

Dělnice tvoří ve včelstvu nejpočetnější složku. Jsou to samičky, které mají nevyvinuté pohlavní orgány, a proto se nemohou spářit s trubci.

 

    je dlouhá 12 až 14 mm a má hmotnost okolo 100mg. Životnost dělnice je v létě šest týdnů, avšak vyjímečně se dožije až 10 týdnů. Tzv.dlouhověké zimní včely žijí 170 až 240 dnů.

 

 

 

Vývoj dělnice

 

Den Stádium Činnost
po 2-3 hodinách čistička čistění buněk => příprava pro matku k zakladení
4. den krmička zásobování larev potravou
6. den kojička krmení matky mateří kašičkou
12. den stavitelka stavění včelího díla
18. den strážkyně česna střežení vchodu do úlu
21. den létavka dopravování potravy do úlu

   

 

Létavka se vydává na pastvu při teplotě 12°C a z jednoho letu přináší najednou asi 40 mg nektaru nebo medovice, případně 15-20 mg pylu. Na jeden kilogram pylu musí včely nanosit 50 000 párů rousků. Aby vznikl kilogram medu potřebují včely navštívit přibližně 2 500 000 květů. Letová rychlost je okolo 6m/s, letový rádius je 3-5km.

   

Včelí matka

    měří 20 až 25 mm váží okolo 180 až 260mg a žije 3 až 5 let. Pohlavně dozrálá je v 5-8 dnu po vylíhnutí, kdy se ve vzduchu páří s 6 až 10 trubci na tzv. trubčím shromaždišti.Po oplodnění má matka v  semenném váčku až šest milionů spermií. Matka kade okolo 300 vajíček za den, avšak v měsíci květnu, kdy dochází k největšímu rozvoji včelstva klade dokonce až 1500 vajíček denně.

 

 

Trubec

dosahuje délky 20 až 25mm, jeho hmotnost kolísá mezi 200 až 260mg a obvykle žije až šest týdnů

 

 

VČELÍ PRODUKTY

    můžeme podle jejich původu rozdělit do dvou skupin. Do první patří rostlinný materiál, který včely sbírají v přírodě, obohacují ho o látky ze svého těla nebo jinak upravují a přinášejí do úlu. Sem patří med, propolis a pyl. Druhou skupinu tvoří takříkajíc čisté včelí produkty, tzn. látky, které si včely vyrábějí v těle, což jsou vosk, mateří kašička a jed.

 

Med

    je potravina přírodního sacharidového charakteru, která je vytvořena včelami z nektaru nebo medovice z živých částí rostlin, které včely sbírají, přetvářejí, konbinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají zrát v plástech.

     Velmi vhodným doplňkem běžné stravy je med zejména pro děti, starší lidi a rekonvalescenty. Jeden gram medu totiž obsahuje stejné množství výživných látek jako 42g másla, 85g čokolády, 200g vajec, 200g rybího masa, 250g hovězího masa,750g jablek. V medu jsou rovněž hojně obsaženy cenné minerály, a to zejména draslík, sodík, vápník, hořčík, síra a fosfor. Ze stopových prvků jsou pak v medu významně zastoupeny železo, měď, zinek a mangan.

 

Propolis

    je směs přirodních pryskyřic, kterou rostlina vylučuje a povléká jí své zranitelné části. Včely propolis sbírají a zpracovávají ho na tmel. V lidovém léčitelství se této látky s výraznými dezinfekčními účinky velmi dlouho s úspěchem využívá proti virům, bakteriím, kvasinkám, plísním a jiným choroboplodným zárodkům.

 

Pyl

    sbírají včely na květech rostlin pro jeho obsah bílkovin, které včela potřebuje k růstu a obnově tkání, avšak nedokáže si je ve svém těle vytvářet. Mladé včely sesbíraný pyl s trochou nektaru, vody a výměšků svých trávících žláz napěchují do buněk, zalijí malou vrstvou nektaru a nechají ho v teplém a vlhkém prostředí úlu přejít procesem fermentace. Během ní pylová zrna nabobtnají roztrhnou se pylové blanky a bílkovinný obsah zrna se uvolní čímž se stane využitelným.

 

Včelí vosk

    se tvoří ve voskotvorných žlázách umístěných na spodní straně zadečku dělnic a odpadává odtud ve formě drobných voskových šupinek.Ty potom včely dále zpracovávají a staví z vosku plásty na uskladnění medu, pylu a také v nich vychovávají své potomstvo.

 

Mateří kašička

    je látka, kterou včely vytvářejí ve svých hltanových žlázách a používaji ji pro krmení nejmladších larev a matky. V humánní medicíně se mateří kašička osvědčila zejména při obnově poškozeného centrálního nervového systému, při stavech po mozkových cévních příhodách, při projevech nedostatečného prokrvení mozku, nebou degenerativního onemocnění mozkové tkáně. Dobře se též uplatňuje ve formě léčebných kůr, avšak vzhledem ke své hormonální povaze ji není vhodné užívat dlouhodobě.

 

Včelí jed

    je produkt jedových žláz včely medonosné a slouží jí k obraně před vetřelcem, který by ji chtěl připravit o zásoby. Včelí jed je výborný prostředek k léčení revmatických chorob.

Pro začátečníky

Březen

01.03.2011 11:00
V tomto období už nebývá zimní chumáč včel tak sevřený a plocha plodu se rovněš zvětšuje. Z česen odstraníme zábrany proti hlodavcům. Za slunečného počasí, kdy je teplota ve stínu nad 10 stupňů uskutečníme jarní prohlídku včelstev. Ověříme přítomnost matky, zjistíme sílu včelstva, množství a...

Únor

02.02.2011 11:00
    Nejdůležitějším úkolem v tomto měsíci je odběr vzorků měli a jejich odeslání k vyšetření. Třídíme plásty a ty nejstarší vyvařujeme na vosk. Chovatelé kteří chovají matky na prodej, nezapomenou odebrat po 30 mrtvolkách od včelstva k vyšetření nosematózy. V únoru průběžně ...

Leden

01.01.2011 11:00
    V tomto nejstudenějším měsíci v roce se snažíme zajistit včelám co největší klid. Uprostřed chumáče zdravého a na zimu dobře připraveného včelstva kolísán teplota mezi 20 až 30 stupni., takže matce nehrozí žádné nebezpečí. Důsledně dbáme na to sby se česna neucpala ...

Prosinec

01.12.2010 11:10
    Abychom zajistili včelám klid, rozvěsíme po stromech kousky loje a rozmístíme krmítka s potravou pro ptáky, čímž odvedeme jejich pozornost od úlů. Průběh zimování sledujeme pomocí gumové hadičky. Slyšíme-li jen tichý šelest přerušovaný občasným hlasitějším zabzučením...

Listopad

01.11.2010 11:10
    Také v tomto měsíci věnujeme velkou pozornost tlumení varroázy. Důsledně dbáme, aby byla včelstva bez plodu a my je mohli ošetřit podle pokynů příslušné veterinárni správy. Poklesne-li teplota pod 10 st. C, ošetřujeme včelstva pomocí aerosolového vyvíječe. Včelstva jsou už ...

Říjen

01.10.2010 11:05
  Jak teplota venku i v úlech postupně klesá, včely se stahují do středu plodiště a začíná se postupně tvořit budoucí zinmí chumáč. V tomto čase zúžíme česna a zajistíme je proti vniknutí hlodavců. Zaklíckované matky můžeme vypustit. Před první fumigací proti varroáze by měla být včelstva...

Září

01.09.2010 11:05
  Kdo už udělal prohlídku v srpnu, nemusí se řídit starobylým pořekadlem ( Dívej se do úlu v září, nemusíš je prohlížet v zimě) Zkontrolujeme pouze včelstva, u kterých jsme v srpnu vyměnily nebo přidali mladé matky a ta, jejichž letošní matka začala klást později.Tady je kontrola ...

SRPEN

01.08.2010 11:05
 Po ukončení snůšky zjistíme přítomnost kladoucí matky a zkontrolujeme množství plodu a zásob, které doplníme roztokem cukru. Zároveň upravíme plodiště na zimu. Počet plástů, které ponecháme v plodišti musí odpovídat síle včelstva. Tu však neodhadujeme jen podle množství včel,které v úlu...

ČERVENEC

01.07.2010 11:05
 V tomto měsíci pozvolna končí hlavní snůška. Vytáčíme zralý med a snažíme se připravit do zimy co nejsilnější včelstva. Tempo plodování matek udržíme na žádoucí výši především zajištěním dostatečného množství zásob v úlech, a proto začínáme s krmením, aby vzniklo hodně dlouhověkých...

ČERVEN

01.06.2010 11:05
 Rozkvětem akátů a maliníku začíná na většině území hlavní snůška a zdravá včelstva se dostávají na vrchol svého rozvoje. Toho využijeme k rozmnožování včelstev oddělky, abychom nahradili zimní ztráty. Děláme-li v té době smetence, dbáme na to, aby v nich byly včely různého stáří, tzn. i...
1 | 2 >>