Varroáza

14.02.2011 22:55

 

 

Vzhled 

Tuto nemoc způsobuje vnější roztoč Varroa destructor, česky kleštík včelí. Samička je 1,2 mm dlouhá, má oválný tvar a hnědé zbarvení. Má 4 páry nohou s přísavnými polštářky. Tohoto roztoče přenáší včely na svém těle. Může se také přenést třeba i na rámku. Nejčastěji se rozšiřuje tak, že přiletí na těle včely při vletění do cizího úlu. Včely zalétávají do cizího úlu především z důvodu vybrání zásob slabému včelstvu. Rozšiřovat jej mohou také trubci, kteří přelétávají z jednoho úlu do druhého a včely jim v tom ani nebrání a do úlu je vpouští. 

 

Životní cyklus 

Bionomie Varroa probíhá tak, že se oplozená samička nechá zavíčkovat společně s larvou v trubčí buňce. Trubčí buňku si samička vybírá proto, že trubci trvá vývoj až 24 dní, kdežto dělnici jen 21 dní a včelí matka je v matečníku 16 dní. 13 dní trvá zavíčkování trubčí buňky, je to ze všech největší doba a Varroa to vyhovuje. Ihned po zavíčkování tam naklade vajíčka, a to vždy jen jeden sameček a poté několik samiček, zpravidla tři. V buňce se spáří a sameček uhyne, samičky poté plní svou funkci. Roztoči sají z včelích kukel i dospělců hemolymfu, čili krvomízu, která včelám proudí v těle. Včely se poté líhnou s různým druhem poškození, například bez křídel, menší, různě poškozené a znetvořené, nebo se nevylíhnou vůbec. Samozřejmě poté včely žijí kratší dobu, než včely zdravé. 

 

 

Vývoj varroa 

V současné době páchá největší škody na včelách, a proto je nutné znát, jak se proti němu bránit. V 2. pol. 20. století tento se tento roztoč nazýval Varroa jacobsoni a původně se přiživoval jen na Včele indické. Díky člověkovi, který roztoče přinesl do Evropy v dnešní době škodí na Včele medonosné. Varroa také přenáší ostatní nemoci na včelách.

 

Ochrana proti varroa 

Proti tomuto roztoči se musí bojovat celý rok. Především musíme znát, v jaké míře se roztoč Varroa vyskytuje ve včelstvech a na základě toho pak podávat jednotlivá léčiva. Ošetření se musí provádět v termínu a na včelínech, včelníků, apod. současně na každém včelstvu.